Nacházíte se zde: Úvod Články Red Dot Award 2017

Red Dot Award 2017

Designový držák na kolo Srdce získat prestižní designovou cenu Red Dot Award 2017.
Red Dot Award 2017

Každoroční vyhlášení designových cen Red Dot Award se opět neobešlo bez českých jmen. Jedním z oceněných je i mladý designér Martin Foret a jeho držák na kolo Srdce. Osmadvacetiletý Foret uspěl v celosvětové konkurenci, jeho úspěch je o to cennější, že design držáku na městská kola sám přivedl do výroby i prodeje.

„Mám obrovskou radost a velice si tohoto ocenění vážím. Je to významný milník a potvrzení, že jdu správným směrem. Většina oceněných je z velkých firem, obecně je to soutěž pro profesionály a firmy, které jsou dlouhodobě na trhu s kvalitním designem. Proto mě těší, že i přes nabitou konkurenci moje Srdce obstálo a zaujalo. Tímto oceněním se můj projekt dostal do společnosti těch nejlepších, což je ohromná motivace. Zároveň cítím velkou zodpovědnost do budoucna.“

Srdce, které se prodává pod značkou Hang bike získalo ocenění v kategorii Product Design. V letošním roce se do soutěže přihlásilo rekordních 5500 produktů z 54 zemí. Produkty byly posouzeny 39 odborníky z řad profesionálních designérů, profesorů a specializovaných novinářů. Každá položka v soutěži byla hodnocena podle velmi přísných kritérií. Porotci se zaměřovali například na stupeň inovace, formální kvalitu a funkčnost výrobku. Velkým tématem letošního roku byla role přírody a udržitelnosti v jednotlivých produktech a pak také míra technologické vyspělosti produktů.

Ocenění Red Dot Award a získaní pomyslné nálepky vítěz je pro spoustu designérů skvělý marketingový nástroj. To ostatně potvrzuje i jeden z porotců Martin Darbyshire, který říká: ”Pro značky je ocenění známkou excelence a dodává produktu konkurenční výhodu a kredibilitu. Zákazníci mají jistotu, že opravdu kupují produkt nejlepší kvality.”

Tato slova potvrzuje i Martin sám: “Získání ceny Red Dot Award je pro mě osobně jako pro designéra především o pozitivním zhodnocení mé dosavadní práce. Co však považuji za mnohem větší přínos, je pozornost a kredibilita, kterou získá moje značka a produkt samotný. Především malé a méně známé značky z toho mohou profitovat a díky ocenění zvýšit povědomí o značce a produktu a snad i prodeje.”

Ceny jsou udělovány výjimečným produktům z oblasti průmyslového a produktového designu a jedná se o nejprestižnější ocenění na světě. Slavnostní předávání cen Red Dot Award se uskuteční 4. července 2017 v Design Muzeu v Essenu. Oceněné produkty budou prezentovány po čtyři týdny na výstavě "Design on stage" tamtéž, poté se zařadí do sbírek muzea.

Dalšími výherci v této kategorii jsou například Audi, Kartell, Artemide, Hansgrohe, Bora, Electrolux, LG, Canyon Bicycles, Philips, Puma, Niessing, Apple and Bose.

O Red Dot Design Award

Ceny Red Dot Design každoročně pořádá německé Design centrum, které vzniklo v roce 1954 v Essenu. Porota poprvé hodnotila a ukázala nejlepší soudobé návrhy a produkty již v roce 1955 na výstavě "Ständige Schau formschöner Industrieerzeugnisse”. Název Red Dot vymyslel až v roce 1990  profesor Dr. Peter Zec, současný CEO. Od té doby se stal Red Dot Award nejvyhledávanější mezinárodní soutěží, která potvrzuje kvalitu designu vyrobených produktů. S více než 17.000 účastníky ročně, se jedná o největší soutěž tohoto typu na světě. Celoročně se koná v německém Design muzeu také výstava, kde je k vidění kompletní sbírka všech doposud oceněných produktů. Bývalá kotelna uhelného dolu, která je v dědictví UNESCO, nabízí pro produkty oceněné červenou tečkou cca 4,000m2 prostoru na pěti patrech. Red Dot Design Award je rozdělena do tří kategorií: Product Design, Communication Design a Design concept.

Zpět na přehled

Fotogalerie

Designér
Martin Foret
Volat
+420 776 124 243
Napsat e-mail
info@martinforet.com

Adresa studia


Jana Masaryka 26,
Praha 120 00
(Mapa)


Blog


CZ Nejnovější články


Nahoru