Nacházíte se zde: Úvod Články Retro plakáty slavné Tour de France

Retro plakáty slavné Tour de France

To, že slavná Tour de France je nejstarší a největší cyklistický závod, jistě ví mnoho cyklistických nadšenců. Všimli jste si ale někdy poutavé grafiky plakátů, které k ní byly napříč historií vytvořeny?
Retro plakáty slavné Tour de France

Většina je založená na klasické kresbě a jednoduchých barevných plochách, vévodící plakátům po většinu její 140ti leté historie. Tří týdenní závod byl poprvé zorganizován už v roce 1903, aby podpořil prodej sportovních novin L'Auto, předchůdce dnešního pokračovatele l'Equipe. Kvalita marketingového soupeření s tehdejším rivalem hlavních sportovních novin Le Vélo, prodávajícím 80 000 výtisků denně, dala vzniknout legendárnímu etapovému závodu! Jeho trasa napříč Francií je každý rok tradičně obměňovaná, ale úseky skrz horské stezky Pyrenejí a Alp jsou věčnými stálicemi, stejně jako proslavený finiš na pařížském bulváru Chaps-Élysées.

Začátky závodu byly podpořeny spíše silou nadšení amatérských cyklistů, účastníci spolu často nesměli vůbec mluvit, natož aby za nimi stály velké týmy a stáje, jako je tomu dnes. O kvalitě kol, celkové výbavy a bezpečnosti ani nemluvě. Přesto finanční ohodnocení pro vítěze muselo být už tehdy více než lákavé. Odměna představovala tolik, co jeden průměrný dělník vydělal ve francouzské továrně za celý rok! Výhra letošního ročníku o hodnotě 450 000 eur, tedy 13 milionů korun, už několika násobně překonala roční mzdu průměrně vydělávajícího dělníka. Stejně tak i fyzická náročnost je dnes absolutně neporovnatelná. A jak dopadla promyšlená marketingová strategie zakládajícího sportovního titulu L'Auto? Jeho prodeje se již během závodu zdvojnásobily, tisk se z 25 000 kopií zvedl už v roce 1905 na 60 000 kusů a v pátém ročníku dosahoval neuvěřitelného čtvrt milionu prodaných novin. A původní špička na sportovním novinovém trhu s názvem Lé Vélo? Skončila se svým byznysem už následující rok po založení věhlasné Tour de France.

Přestože neohrožená image nejznámějšího závodu byla několikrát krutě poškozena dopingovými skandály, historie podvádění se ukazuje stará jako lidstvo samo. Již ve druhém roce závodu se musela změnit pravidla pro jízdu pouze za denního světla, protože se množily případy podvádění a kontrolní komisaři jednotlivé závodníky ve tmě nedokázali rozeznat.

Letošní výherce Chris Froome nezískal žádný titul z jednotlivých etap a přesto zvítězil, zatímco pětinásobný etapový vítěz Marcel Kittel odešel s prázdnou. Tedy ne doslova. Ale i to je Tour de France a její pro mnoho fanoušků spletitá pravidla. To je kouzlo 114-ti leté historie, která se nechala přerušit pouze dvěma světovými konflikty.

Zpět na přehled

Fotogalerie

Designér
Martin Foret
Volat
+420 776 124 243
Napsat e-mail
info@martinforet.com

Adresa studia


Jana Masaryka 26,
Praha 120 00
(Mapa)


Blog


CZ Nejnovější články


Nahoru